DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Anadolu Türk Mimarisi
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
MTOI 200
Güz/Bahar
3
0
3
5
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu ders ile; turizm sektörünün ayrılmaz bir parçası olan tarihi alanların ve mekânların dönemlerine göre özelliklerinin aktarılması, öğrencilerin Anadolu’nun zengin kültürel, tarihsel ve mimari mirasını tanımaları amaçlanmaktadır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Anadolu’da var olmuş uygarlıkları tanımlayabilecek
  • Gördüğü eserlerin dönemsel özelliklerini yorumlayabilecek
  • Selçuklu ve Osmanlı mimari eserlerini açıklayabilecek
  • Edindiği bilgileri alanına aktararak mesleki alanda değerlendirebilecek
  • Temel arkeoloji ve mimarlık kavramlarını belirtebilecektir.
Ders Tanımı Ders kapsamında, temel arkeoloji ve mimarlık tarihi kavramları üzerinde durularak, Anadolu’da süregelmiş Türk uygarlıkları ve bunların eserleri üzerine çalışılarak dönemsel özellikleri ve tarihi alan ve mekân kavramı, tarihi koruma bilinci aktarılmaya çalışılacaktır.
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
X
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş, dersin işleniş şeklinin aktarılması ve örnekler gösterilmesi
2 Tarihi alan ve tarihi mekân kavramı. Arkeolojik Sit, Kentsel Sit, Tabi Sit kavramları. Anadolu’da süre gelmiş uygarlıklara genel bir bakış. 2863 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu.
3 Tarih öncesi çağlarda Anadolu. Mimari terminoloji ve tanımlar Azra Erhat, Mitoloji Sözlüğü, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1972.
4 Anadolu Selçuklu sanatı ve genel mimari özellikleri. Selçuklu Camileri İsmet Zeki Eyuboğlu, Anadolu Uygarlığı, Der Yayınları, İstanbul, 1981. Sf 28-51
5 Selçuklu Medreseleri Arseven, C. E., Türk Sanatı, Cem Yayınevi, İstanbul, 1970. Sf 52-77
6 Ara Sınav Arseven, C. E., Türk Sanatı, Cem Yayınevi, İstanbul, 1970. Sf 78-89
7 Öğrenci Sunumları
8 Öğrenci Sunumları
9 Osmanlı sanatının temel özellikleri. Osmanlı erken Dönem genel özellikleri Eldem, s. H. Türk Evi, Osmanlı Dönemi c.1 ve c.2 İstanbul TAÇ Vakfı.1984 ve 1986. Bölüm 1
10 Osmanlı erken Dönem eserleri ve özellikleri Eldem, s. H. Türk Evi, Osmanlı Dönemi c.1 ve c.2 İstanbul TAÇ Vakfı.1984 ve 1986. Bölüm 2
11 Osmanlı Klasik Dönem özellikleri Klasik Dönem-Sinan öncesi külliyeler Aslanapa O., Osmanlı Mimarisi, T. İş Bankası Yayınları, Ankara, 1996. Sf 28-34
12 Sinan Dönemi, yenilikler ve genel özellikler. Sinan Dönemi külliyeleri Aslanapa O., Osmanlı Mimarisi, T. İş Bankası Yayınları, Ankara, 1996. Sf 99-104
13 Sinan Dönemi, yenilikler ve genel özellikler. Sinan Dönemi külliyeleri Aslanapa O., Osmanlı Mimarisi, T. İş Bankası Yayınları, Ankara, 1996. Sf 99-104
14 Osmanlı Geç Dönem özellikleri ve eserleri Öğrenci Sunumları Aslanapa O., Osmanlı Mimarisi, T. İş Bankası Yayınları, Ankara, 1996. Sf 104-122
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı

2863 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu. Azra Erhat, Mitoloji Sözlüğü, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1972. İsmet Zeki Eyuboğlu, Anadolu Uygarlığı, Der Yayınları, İstanbul, 1981. Arseven, C. E., Türk Sanatı, Cem Yayınevi, İstanbul, 1970. Eldem, s. H. Türk Evi, Osmanlı Dönemi c.1 ve c.2 İstanbul TAÇ Vakfı.1984 ve 1986. Aslanapa O., Osmanlı Mimarisi, T. İş Bankası Yayınları, Ankara, 1996. Aru, K. A. Türk Hamamları Etüdü, İstanbul 1949. Arel, A. Osmanlı Konut Geleneğinde Tarihsel Sorunlar. İzmir: Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yayınları, 1982.

Önerilen Okumalar/Materyaller

 Sözen, M. Anadolu Medreseleri, Cilt.1, Ist.1970; Vol.II, Istanbul, 1972. Ahunbay, Z.“Mimar Sinan’ın Eğitim Yapıları: Medreseler, Darülkuralar, Mektepler”, Mimarbaşı Koca Sinan Yaşadığı Çağ ve Eserleri, Cilt.1, İstanbul 1988, pp.239- 309. Ayverdi, E. H. Osmanlı Mimarisinde Fatih Devri, İstanbul 1973. Aksoy, Ö. Osmanlı Devri Sıbyan Mektepleri Üzerine Bir İnceleme, İstanbul 1968.

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
30
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
3
60
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
Sınıf Dışı Ders Çalışması
15
4
60
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
10
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
6
Final Sınavı
1
15
    Toplam
139

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Turizm ve otel işletmeciliği alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibidir.

X
2

Turizm alanında edindiği bilgileri uygulama alanında kullanır.

X
3

Alanı ile ilgili olarak toplumsal, bilimsel, kültürel, hukuksal ve etik değerlere uygun hareket eder.

4

Turizm sektöründe yer alan işletmelerin satış pazarlama stratejilerini geliştirir.

5

Ülke ekonomisi ile turizm ekonomisi arasındaki ilişkiyi yorumlar.

6

Alan ve alandışı gelişmeleri yakından takip ederek, sosyal ve akademik yönden kendisini geliştirir.

X
7

İki yabancı dili kullanarak turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurar.

X
8

Mutfak hizmetleri ve teknikleri ile ilgili bilgi ve beceriye sahip olup, ikram ve servis usullerini uygular.

9

Turizm ve otel işletmeciliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programlarını kullanır.

10

Edindiği bilgi ve becerileri toplam kalite yönetimi yaklaşımıyla değerlendirerek sürekli gelişimini sağlar.

11

Otel işletmesinde yer alan; önbüro, kat hizmetleri, yiyecek içecek ve insan kaynakları, muhasebe departmanlarının işleyişini kavrayarak stratejilerini uygular.

X
12

Toplantı, kongre, konferans, fuar organizasyonlarını planlar ve uygular.

X
13

Seyahat acentaları ve tur operatörlerinin çalışma alanını kavrayarak biletleme, ürün geliştirme ve paket tur tasarlama görevlerini yerine getirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest